Kurser 2019

Kurser för katekumener och utbildning om katekumenatet hålls på flera platser i Sverige.

Utbildningar och inspirationsdagar under 2019

Nationell grundutbildning för team som ska arbeta med katekumenatet. Ges våren 2019 på två orter i landet.

Katekumenatet är ett sätt för församlingen att möta vuxna som på ett öppet sätt vill samtala om livsfrågor och kyrkans tro. I katekumenatet delar vi både samtal och gudstjänstgemenskap. Katekumenatet är en världsvid och ekumenisk modell för församlingarnas tillväxt och förnyelse. I Sverige finns detta arbete sedan 1990 och bedrivs för närvarande inom Svenska kyrkan och i Stockholms katolska stift.

Kurserna är för dig som är nyfiken på eller arbetar med katekumenatet i församlingen. Grundkurs och fortsättningskurs/fördjupning parallellt med gemensamma gudstjänster och måltider.

Stjärnholmskursen den 25-27 januari 2019

Folder: Inbjudan Katekumenatskurs 2019

Katekumenatet är en världsvid och ekumenisk modell för församlingen att möta vuxna som på ett öppet sätt vill samtala om livsfrågor och kyrkans tro. Katekumenatet är en väg till vuxen tro som kan leda till dop eller konfirmation. I katekumenatet delar vi både samtal och gudstjänstgemenskap.

Kursen ges i samverkan mellan Strängnäs, Uppsala, Linköpings och Stockholms stift med stöd av Föreningen för katekumenatet i Sverige.

Helgen startar med fika kl. 15.00 och därefter är det årsmöte kl. 15.30 för Föreningen för katekumenatet i Sverige. Årsmötet tar ca 1 timme.

Middag serveras kl. 17 på fredagen och därefter startar kursen kl. 18.00. Helgen avslutas med lunch  kl. 12 på söndagen. Program skickas ut efter anmälan. Under helgen medverkar biskop em. Hans-Erik Nordin.

Vi erbjuder två parallella kurser där gudstjänster och måltider är gemensamma:

Grundkurs För dig som inte tidigare gått någon kurs men som är nyfiken på eller arbetar med katekumenatet i församlingen.

Fortsättningskursen består av tre pass med valbara workshops. Du gör dina val i anmälningsformuläret.

ÄVEN I ÅR kommer vi att ha ett idétorg som står framme under hela kursen. Vi ber dig från församling att ta med dig material, idéer eller metoder som du använder i ditt arbete med katekumenatet i din församling.

Tänk på att det kan vara bra att åka som ett team från församlingen med ledare, kaplan och medvandrare.

TID OCH PLATS Den 25-27 januari 2019 på stiftsgården Stjärnholm, utanför Nyköping

KOSTNAD 4 000 kr med logi i dubbelrum, 3 200 kr med logi i trebäddsrum. Enkelrum kan inte erbjudas innan anmälningstiden gått ut och antalet deltagare är klart. I kostnaden ingår kurskostnad, kursmaterial samt kost och logi.

KURSLEDNING: Göran Rehnström, Per Ingvarsson, Meta Måhl, Andreas Holmberg, Christer Hansson, Lena Lundberg, Elisabeth Edlund, Lisbeth Strand Järpehag, Charlotte Bachelder samt Helén Tingman

KONTAKTPERSON Om du har frågor om kursinnehållet, ta kontakt med Helén Tingman,  tfn 0152-234 77 eller helen.tingman@svenskakyrkan.se

ANMÄLAN Senast den 15 november via anmälningsformuläret på Strängnäs stifts intranät:

http://internwww.svenskakyrkan.se/strangnasstift/vuxenvagtilltrokatekumenat Om du har praktiska frågor kring anmälan eller boendet, kontakta Anna-Maija Junnila,  anna-maija.junnila@svenskakyrkan.se

Kursavgiften faktureras i efterskott. Vid avbokning senare än 30 dagar före kursstart debiteras hela avgiften. Vid styrkt sjukdom debiteras 10% av avgiften. Vid förhinder att delta får platsen överlåtas.

Välj en workshop under respektive pass nedan:

Pass 1

1a. Vi vill fortsätta!

När katekumenatstiden går mot sitt slut uttrycker ofta deltagarna att de vill fortsätta. De vill ha möjlighet att fortsätta samtala, träffas, fördjupas och dela liv. Hur ska ledare och medvandrare förhålla sig till det, och hur ska församlingen hantera de önskemålen? Det här blir ett pass om ”fortsättningen”, om vad som händer eller skulle kunna hända efter det att tiden som katekumen är över. I passet medverkar personer från församlingar som provat olika former av fortsättningsgrupper. Workshopledare: Andreas Holmberg

1b. Bibelns bilder tolkar livet

I denna workshop står berättelsen och berättandet i fokus. Vi talar om hur vi kan dela vår livsberättelse med varandra. Vi försöker också lyfta fram hur vi kan få hjälp och inspiration från några bibelpersoners livsberättelser och hur vi kan tolka dem. Ta gärna med din egen bibel till denna workshop. Workshopledare: Göran Rehnström och Lena Lundberg.

Pass 2

2a. Vi vill börja!  Hur förbereder vi oss i församling och arbetslag när vi vill starta ett katekumenat? Hur når man ut med inbjudan, vilka kanaler ska användas? Vad är viktigt att tänka på i uppstarten?  Vad gör det med gemenskapen och församlingen när man öppnar upp för ett katekumenat? Workshopledare: Elisabeth S Edlund och Mats Hermansson.

2b. Men jag då?

Var hittar jag egen fördjupning för att kunna växa i min tro som ledare, kaplan eller medvandrare? I den här workshopen får du med dig inspiration och tips och kan också dela med dig av dina egna. Vi samtalar om att växa i tro och andlighet.

Workshopledare: Per Ingvarsson och Lena Lundberg.

Pass 3

3a. Livet är en lek  

Tillsammans undersöker vi symbolhandlingarnas värde och hur man kan använda upplevelsevandringar i arbetet med katekumener. Vi delar erfarenheter och arbetar praktiskt. Ta gärna med dig dina bästa idéer och/eller material från vandringar du använt. Workshopsledare: Charlotte Bachelder, Elisabeth S Edlund.

3b. Musik som ett verktyg i livsberättelsen Musiken är en gåva som når oss, tröstar och beledsagar på vägen. Musik kan ibland hjälpa oss att sätta ord på våra tankar och på så sätt öppna livsberättelsen i delandet. Under passet arbetar vi med hur detta kan användas som metod i en katekumenatsgrupp. Workshopledare: Lisbeth Strand Järpehag och Per Ingvarsson.

Arrangörer: Logga-RGB-web och  logo

 

—————————————————————————————————————————————-

Helsjön, Ledarutbildning 8-10  mars 2019

Vuxenväg till tro – katekumenatet

Vi erbjuder två parallella kurser – grundkurs och fortsättningskurs där vissa delar, bland annat gudstjänster och måltider, är gemensamma.

Skriv i meddelanderutan i kursanmälan vilken av kurserna du vill gå. Båda kurserna startar med kvällsmat kl. 17.00 fredagen den 8 mars och avslutas med lunch kl. 12.30 söndagen den 10 mars.

Målgrupp:
 Alla arbetslag som arbetar med katekumenatet eller vill börja ett sådant arbete

Plats: Helsjöns folkhögskola, 5 km från Horred, mot Kungsbacka, i Marks kommun

Kostnad: Enkelrum , (begränsat antal), dubbelrum   trebäddsrum (lakan och handduk ingår).

Vid anmälan av mer än 1 person från samma församling ges 5 % rabatt

Information:

Lise-Lotte Wallin 0320-20 58 33 lise-lotte.wallin@folkbildning.se

Arrangör: Föreningen för katekumenatet i samarbete med Helsjöns folkhögskola, Göteborg – Lund – Skara – och Växjö

 

Anmälan: Senast den 8 februari 2019 till Helsjöns folkhögskola. Fyll i formuläret nedan och ange om du vill gå grundkursen eller fortsättningskursen i meddelanderutan:

Folder:

1) GRUNDKURS

Målgrupp: Denna kurs är den grundläggande kursen och en förutsättning för att kunna gå de övriga kurserna. Den är tänkt för dig som inte gått någon kurs i katekumenat tidigare men som är nyfiken; som gått pröva-på-kurs i stiftet; som varit katekumen och nu vill vara medvandrare eller ledare.

Innehåll: Grunderna i och presentation av katekumenatet.

2) FORTSÄTTNINGSKURS

Målgrupp: Du som har erfarenhet av arbete i katekumenatgrupper och som gått grundkursen. 

Innehåll: Fördjupning av trons väg i katekumenatet. Vi stannar upp för de olika stegen, delar erfarenheter och fördjupar oss med mer kunskap och metoder.
Ta gärna med dig tips och idéer på hur ni/du arbetar i er församling.

Det kommer att finnas ett kreativt torg där vi bidrar och inspirerar tillsammans.

 

Anmälan: Tryck på denna länk kommer du till aktuell hemsida

—————————————————————–

Tidigare kurser

Kurser som redan är genomförda ger en bild av utbudet. Flera av dessa kurser återkommer eller så kommer liknande utbildningar att genomföras framöver.

Annonser

2 kommentarer till Kurser 2019

  1. Ping: Uppdaterat: Kurser | Katekumenatet

  2. Ping: Vi laddar | Katekumenatet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s