Kurser 2018

Kurser för katekumener och utbildning om katekumenatet hålls på flera platser i Sverige.

Utbildningar och inspirationsdagar under 2018

Nationell grundutbildning för team som ska arbeta med katekumenatet. Ges våren 2018 på två orter i landet.

Katekumenatet är ett sätt för församlingen att möta vuxna som på ett öppet sätt vill samtala om livsfrågor och kyrkans tro. I katekumenatet delar vi både samtal och gudstjänstgemenskap. Katekumenatet är en världsvid och ekumenisk modell för församlingarnas tillväxt och förnyelse. I Sverige finns detta arbete sedan 1990 och bedrivs för närvarande inom Svenska kyrkan och i Stockholms katolska stift.

Kurserna är för dig som är nyfiken på eller arbetar med katekumenatet i församlingen. Grundkurs och fortsättningskurs/fördjupning parallellt med gemensamma gudstjänster och måltider.

Stjärnholmskursen den 26-28 januari 2018

Folder: Inbjudan Katekumenatskurs 2018 (1)

Katekumenatet är en världsvid och ekumenisk modell för församlingen att möta vuxna som på ett öppet sätt vill samtala om livsfrågor och kyrkans tro. Katekumenatet är en väg till vuxen tro som kan leda till dop eller konfirmation. I katekumenatet delar vi både samtal och gudstjänstgemenskap.

Kursen ges i samverkan mellan Strängnäs, Uppsala, Linköping och Stockholm stift med stöd av Föreningen för katekumenatet i Sverige.

Middag serveras kl. 17 på fredagen och därefter startar kursen kl. 18.00. Helgen avslutas med lunch kl. 12 på söndagen. Program skickas ut efter anmälan.

Vi erbjuder två parallella kurser där gudstjänster och måltider är gemensamma:

GRUNDKURS För dig som inte tidigare gått någon kurs men som är nyfiken på eller arbetar med katekumenatet i församlingen.

Fortsättningskursen består av tre pass med valbara workshops. Du gör dina val i anmälningsformuläret. Fortsättningskursen har även en gemensam föreläsning som heter Kyrka i mission och hålls av stiftsteologen och författaren Jan Eckerdal.

Tänk på att det kan vara bra att åka som ett team från församlingen med ledare, kaplan och medvandrare.

Välj en workshop under respektive pass nedan:

PASS 1

A. VÄGEN – EN REPETITION AV GRUNDKURSEN I MINIFORMAT

Vi uppdaterar oss på metoden och delar erfarenheter av att arbeta med katekumenatet i församlingen. Lena Lundberg och Andreas Holmberg

b. KATEKUMENATETS LITURGIER

Vad är de bärande dragen och kännetecknen i katekumenatets fyra liturgier?

Hur kan vi på olika sätt gestalta katekumenatets liturgier hemma i församlingen? Vi delar tankar och erfarenheter om texter, förkunnelse, handlingar och psalm/musik och olika former av liturgierna så att de möter gruppens behov och sökande på livets och trons vandring. Göran Rehnström och Per Ingvarsson

PASS 2

A. Bönen I KATEKUMENATET

Under detta pass kommer vi att fördjupa oss i bönen. Olika former av bön och olika sätt att be kommer att beröras, liksom bönens plats i katekumenatet och i mötet med katekumener. Undervisning varvas med samtal och övningar. Per Ingvarsson och Andreas Holmberg

B. SKAPANDE OCH TRO

Vi provar på och talar om skapande som en metod för den egna trosfördjupningen. Inga förkunskaper krävs. Charlotte Bachelder och Elisabeth Edlund

PASS 3

a. ROLLER OCH LEDARSKAP: ARBETSFöRDELNING OCH ANSVAR

Vi går igenom rollerna i katekumenatsgruppen (sökare, medvandrare, ledare, koordinator och kaplan). Vi delar med oss av utmaningar som vi möter i de olika rollerna och hittar lösningar tillsammans. Elisabeth Edlund och Lena Lundberg

b. FRäLSARKRANSVANDRING Vi provar på ett enkelt sätt vandra och samtidigt presentera Frälsarkransen som en hjälp på trons fortsatta vandring. Ledare: Meta Måhl och Lisbeth Strand Järpehag

tid och Plats Den 26-28 januari 2018 på Stiftsgården Stjärnholm, utanför Nyköping

Kostnad 4 000 kr med logi i dubbelrum, 3 200 kr med logi i trebäddsrum. Enkelrum kan inte erbjudas innan anmälningstiden gått ut och antalet deltagare är klart. Vid anmälan efter den 15 december tillkommer 20 %. I kostnaden ingår kurskostnad, kursmaterial samt kost och logi.

Kursledning: Göran Rehnström, Per Ingvarsson, Meta Måhl, Andreas Holmberg, Christer Hansson, Lena Lundberg, Elisabeth Edlund, Lisbeth Strand Järpehag, Charlotte Bachelder samt Helén Tingman

KontaKtPerson Om du har frågor om kursinnehållet, ta kontakt med Helén Tingman, tfn 0152-234 77 eller helen.tingman@svenskakyrkan.se

anmälan:  Senast den 15 december via anmälningsformuläret på Strängnäs stifts intranät: http://internwww.svenskakyrkan.se/strangnasstift/vuxenvag-till-tro—katekumenat

Om du har praktiska frågor kring anmälan eller boendet, kontakta Anna-Maija Junnila, anna-maija.junnila@svenskakyrkan.se

 

NYTT FÖR I ÅR är att vi kommer att ha ett idétorg som står framme under hela kursen. Vi ber dig från församling att ta med dig material, idéer eller metoder som du använder i ditt arbete med katekumenatet i din församling.

 

Helsjön, Ledarutbildning 9-11 mars 2018

Folder:Folder 2018 för utskrift

Föreningen för katekumenatet inbjuder till Ledarutbildning 9-11 mars 2018

Vi erbjuder nu tre parallella kurser under en och samma helg, där vissa delar, bland annat gudstjänster, föreläsning och måltider, är gemensamma. Kurserna vänder sig till dig som vill leda vuxna sökare. Alla kurserna startar med kvällsmat 17.00 på fredagen och avslutas med lunch 12.30 på söndagen.Välj en av två kurser:

Årets tema för kurserna är: Lärande

1) GRUNDKURS

Målgrupp: Denna kurs är den grundläggande kursen och en förutsättning för att kunna gå de övriga kurserna. Den är tänkt för dig som inte gått någon kurs i katekumenat tidigare men som är nyfiken; som gått pröva-på-kurs i stiftet; som varit katekumen och nu vill vara medvandrare eller ledare.

Innehåll: Grunderna i och presentation av katekumenatet.

2) FORTSÄTTNINGSKURS

Målgrupp: Du som har erfarenhet av arbete i katekumenatgrupper och som gått grundkursen. 


Innehåll: Fördjupning av trons väg i katekumenatet. Vi stannar upp för de olika stegen, delar erfarenheter och fördjupar oss med mer kunskap och metoder.
Ta gärna med dig tips och idéer på hur ni/du arbetar i er församling.

Det kommer att finnas ett kreativt torg där vi bidrar och inspirerar tillsammans.

Lördagens gemensamma föreläsning handlar om att en hållbar teologi hänger samman med ett hållbart liv. Prästen Magnus Wåhlin bidrar med insikter och utmaningar för hållbart liv. Magnus Wåhlin har tidigare arbetat med hållbarhetsfrågor i Växjö stift och är nu skolpräst på Sankt Sigfrids folkhögskola. Han har även ett politiskt engagemang i Miljöpartiet.

helsjön

ANMÄLAN
Senast 5 februari 2018 till Helsjöns folkhögskola via talong på http://www.helsjon.se
Villkor: Kursavgiften faktureras i efterskott. Vid avbokning senare än 30 dagar före kursstart debiteras halva avgiften, vid styrkt sjukdom debiteras ingen avgift.
Vid förhinder att delta får platsen överlåtas.

ARRANGÖRER Helsjöns folkhögskola i samarbete med Föreningen för katekumenatet, Göteborgs, Lunds, Skara och Växjö stift. Lise-Lotte Wallin, 0720–20 58 30, lise-lotte.wallin@folkbildning.net

IMG_0614

 

Kurs i Nyköping
Passar inte helgen den 9 – 11 mars? På stiftsgården Stjärnholm utanför Nyköping, Strängnäs stift, hålls en ledarutbildning för katekumenatet den 26-28 januari.

Prova-på-kurser

Linköping och Lunds stift kommer att ha Prova-på-kurser i och med den nya boken          ” VÄGEN- en bok om katekumenatet”.

Växsjö och Skara stift kommer att ha nätverksträffar runt boken.

——————————-

Tidigare kurser

Kurser som redan är genomförda ger en bild av utbudet. Flera av dessa kurser återkommer eller så kommer liknande utbildningar att genomföras framöver.

Annonser

2 kommentarer till Kurser 2018

  1. Ping: Uppdaterat: Kurser | Katekumenatet

  2. Ping: Vi laddar | Katekumenatet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s