2017 vet vi inget om, men vi hoppas på ett berättande år om katekumenatet!

Det här katekumenatåret har verkligen varit mångfacetterat!

Det är också med stor respekt och ödmjukhet jag skriver dessa rader. Det är som ett helt liv har passerat med många händelser och känslor, från glädje, sorg och process som gått i hamn. Trots allt har det varit ett fantastiskt år! 

Vi i styrelsen är aktiva människor som brinner för att vårda katekumenatet i Sverige.    ” Det har varit som fröerna har växt och vi har fått sköta om plantorna och sett till att de fått god växtmån, om vi ska så frön så är det vägen till målet som är upplevelsen och tiden som är dess eviga ledstjärna.En växt behöver ljus och näring. Frihet är det vackraste vi kan ge och få, frihet att tänka, tycka och välja vägar, i livets vägskäl väljer vi att bara finnas. Då växer vi med prakt och skapar ny energi och våra relationer blir bärande och vårdande.”

Några av godbitarna under året: ( Utan att rangordna dem)

Äntligen!
Har kursledningarna för Stjärnholms och Helsjöns katekumenatutbildningar setts och delat erfarenheter och lagt upp planer för kommande utbildningar. Det var ett unikt tillfälle och så rätt och så roligt. Det här kommer att ge mersmak!

Vi är så stolta! 

På bokmässan under hösten invigdes också den nya boken ”VÄGEN- En bok om katekumenatet ” som presenteras med pompa och ståt.

Boken har varit  ett samarbetsprojekt mellan Stockholms stift, Strängnäs stift, Linköpings stift, Lunds stift, Föreningen för katekumenatet och Sensus, som ett delprojekt inom Svenska kyrkans satsning ”Dela tro – dela liv”.

Texterna är skrivna av katekumenatgiganterna:  

Lise-Lotte Wallin (rektor på Helsjön folkhögskola), Lotta Rönngren Appelsved (komminister i Gustaf Vasa församling i Stockholm), Eva Wulff (stiftskonsulent för undervisning vid Lunds stiftskansli), Göran Rehnström (församlingsherde i Linköpings S:t Lars församling), Arne Johansson (lekman och samtalsledare för katekumenatet i Lessebo-Hovmantorps pastorat) samt Lena Lundberg (barn- och ungdomspsykiater).

Boken blev så fin! 

Nu när boken är klar vill vi att den skall spridas runt om, till alla våra stift och stiftsarbetare, församlingar och till alla dess medarbetare. Nu skall vi använda boken klokt och hämta alla goda kunskaper. Vi hoppas på mycket inspiration som leder till gott och växande arbeten i församlingarna.Vi ser även framemot pröva-på-dagar och inspirationsdagar runt om i vårt land. Kom igen!

NordiCat- Vilka dagar!

Föreningen Katekumenatet i Sverige har också inbjudit till en nordisk konferens för Katekumenatet, som varit till för ledare, präster, medvandrare eller intresserade som hölls i Uppsala under några dagar i november. Det var inspirationsdagar tillsammans med Uppsala stift och studieförbundet Sensus.

Elisabet Lindow och Susanne Lindström fungerade som konferensvärdar under dagarna.  Vi ville fördjupa relationerna i katekumenatet mellan våra respektive länder och fortsätta samarbetet i våra Lutherska kyrkor i Norden och det var verkligen en del av målet dessa dagar. Vi kunde erbjuda ett smörgåsbord av föredrag, studiebesök, gott prat och goda måltider, gudstjänster och möjligheter till delande. Som sagt många vänskapsband knöts och vi kände att vi behöver mötesplatser för att växa tillsammans och forum för att ge varandra kraft att vara goda ledare. Tack för att ni alla var med och gjorde dagarna så bra!

Vi minns också Lotta Rönngren Appelsved. En kär vän, en förlust i katekumenatet, Lotta har delat mycket med oss! Tack för att vi fick vara vänner med dig. Tack för ditt glada skratt och ditt omtänksamma hjärta.

Det här var bara ett axplock av alla goda engagemang och händelser under året! Jag känner att när vi möts så möter vi varandra med mycket glädje och ger varandra hopp. Tack för att ni alla är med och delar tankar, erfarenheter och upplevelser med oss och varandra i våra mötesplatser och andra tillfällen. Det är katekumenatet i praktiken. Det är fantastiskt att känna alla härliga energikickar som vi alla ger till varandra som också visar på en härlig gemenskap.

2017 vet vi inget om, men vi hoppas på ett berättande år om katekumenatet! Vi behöver alla hjälpas åt att sprida det glada evangeliet och med katekumenatets fenomenala väg behöver vi alla våga lite mera genom att utmana och inspirera våra församlingar genom att bli bättre på att berätta om arbetssättet och formerna som kan ge vuxet växande en bäring i församlingarna. Lycka till!

IMG_3568 2.JPG

img_3567-large

Nu är vi inne i juletider, julen är och förbli glädjens och ljusets högtid. För inget är så mörkt att ljuset inte kan rå på det. Då ser vi att dessa ljus vi tänder och känslan att vi blir väldigt glada inombords. Det är också då man kan känna tacksamhet över att få vara människa. Detta är och förbli det viktigaste med en sådan stor helg som julen. 

Tack för ett gott katekumenatår! 

Önskar föreningen för Katekumenatet i Sverige. Genom Susanne Lindström, ordförande.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s