Med vänskapsband som flätar in varandra och vill varandras väl.

Vilka fina dagar vi har haft tillsammans!

Föreningen Katekumenatet i Sverige har inbjudit till en nordisk konferens för Katekumenatet, som varit till för ledare, präst, medvandrare eller intresserade                 under 17-18 november 2016 som hölls i Sensus lokaler, Västra Ågatan 16, Uppsala. Det har varit inspirationsdagar tillsammans med Uppsala stift och studieförbundet Sensus. Elisabet Lindow och Susanne Lindström fungerade som konferensvärdar under dagarna.

Vi ville fördjupa relationerna i katekumenatet mellan våra respektive länder och fortsätta samarbetet i våra Lutherska kyrkor i Norden och det var verkligen en del av målet dessa dagar.

Vi kunde erbjuda ett smörgåsbord av föredrag, studiebesök, gott prat och goda måltider, gudstjänster och möjligheter till delande.

En av våra stora höjdpunkter har varit Pastor Paul E. Hoffman från USA. Han utgick från -Vad händer med en församling som praktiserar dop och välkomnar nya människor till gemenskapen och församlingen?

Paul E. Hoffman delar även med sig av sina erfarenheter och kunskaper under dagarna och fanns med hela tiden och kunde reflektera tillsammans med oss. Dessutom så berättade han om vad ”ringar på vattnet” betyder. I samband med gudstjänsterna används symboler, ritualer, rörelser, händelser när vi firar gudstjänst. Alla i gudstjänstrummet erbjuds och inbjuds att dela och vara delaktig i symbolhandlingen. Det är inget exkluderande bara för katekumener utan det är till för alla som vill. Symbolhandlingar används för att fördjupa och förstärka och det är ett sätt att uttrycka det konkret. Det är viktigt att ta det på allvar och se det som stora möjligheter för Gud.

Vägen som är vår symbol i katekumenat består både av gudstjänster och andra viktiga delar och det fick vi verkligen fick uppleva under dagarna, hur mycket och vikten av vad  liturgierna i katekumenatet betyder. Så mycket att det kom under skinnet på oss alla och att vi kände en oerhört stor respekt för dess viktighet. Det är viktigt att känna sammanhanget. Människor uppskattar ritualer. Ritualen ger ett svar på något som har hänt. Var det en födelse, en kärleksrelation, en död etc. Ritualen av kyrkorummet berör oss på ett djupare sätt.

Vi vill gärna dela med oss av Pauls föredrag till fler och hans föredrag finns skriftligt och även med svensk översättning och den kommer att läggas ut på denna sida så småningom.

Den nya boken Vägen – en bok om katekumenatet som kom ut i samband med bokmässan i Göteborg i höst och som vi alla är väldigt stolta över och tror på, kommer betyda mycket för katekumenatet och dess utveckling och växt framöver.

Vi fick lyssna till Arne Johansson, han är en av medförfattarna i boken. Hans berättelse ATT SE GUD I SÖKAREN handlar om lågprofilerat praktiskt samtalsledarskap.

Där han berättar att katekumenatet har betytt mycket för honom och att det har varit en vandring för hans egna personliga växt och att han funnit en egen väg i en i en vis mån okänd terräng.

Citat ur boken: ” Det har inneburit att vattna mitt innersta, sin rot. Något har vuxit utifrån rötterna: min tillit till och förtroende för Gud och Guds villkorliga kärlek. Det har blivit en hjärtats kunskap, att ha något som hjärtat förtröstar på. Till denna hjärtats kunskap har jag under årens lopp samlat på mig mer teoretisk kunskap, en del citat och texter, andras erfarenheter och egen dokumenten, som blivit referensmaterial för att mitt ledarskap.”

Vi besökte också Uppsala domkyrka och blev fint guidade, det blev en bra balans på programmet där vi kunde känna ett historiskt vingslag som passade in i dagens kyrka och att få känna sammanhanget. Vi behöver en tro som är värd att leva, att praktisera. Vi behöver en tro som knyter samman dåtid, nutid och framtid. En sådan tro behöver gemenskap som praktiserar denna tro. Dessutom fick vi uppleva Uppsala från ett spännande perspektiv, längs en promenadslinga i centrala Uppsala har flera platser och byggnader som ljussatts, Uppsala domkyrka och i vissa fall även ljudsatts, med stor kreativitet och fantasi för att skapa en upplevelse utöver det vanliga.

Vi hade dopbekräftelse och firade mässa i Trefaldighets kyrka, som ligger bredvid domkyrkan och där vi fick uppleva  dopbekräftelsen åter igen och med orden: ” Gud genom dopet har du kallat oss till tjänst i ditt rike. Hjälp oss att leva med öppna sinnen, med tro i våra hjärtan, med lovsång på våra läppar, med kärlek i våra tankar och med omsorg i våra händer i Jesu Kristi namn. Amen.

Att dela med varandra är oerhört prioriterat vid varje katekumenat tillfällen och även vid detta tillfälle var det viktigt att få lyssna till varandras berättelser om vad som händer ”hemma i sitt sammanhang”.  Vi  samtalade om vad vi kan göra tillsammans, och fick inspiration hur vi kan komma vidare och utvecklas.

Den tidigare ärkebiskopen Ander Wejryd fanns med under fredagen och han ledde  avslutningen och sändningsliturgin som blev en bra avslutning på dessa dagar.

Det delades också ut ett flätat band till alla, i de nordiska färgerna som ett tecken på att be för varandra och hålla kontakten. Vi fick mersmak och hoppas på fler NordiCatmöten och andra tillfällen till att mötas.

Summan av dagarna har varit glädje och påfyllning av både kropp och själ. Tack också till alla som bidrog och gjorde det till vad det blev.

Susanne Lindström, ordförande i föreningen i Katekumenatet i Sverige.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s