Liv och text i stilla veckan

Just nu går våra tankar och böner till Bryssel. ‪#‎prayforbrussels

Vi ber för vår värld som blöder. Herre, förbarma dig.

Vi får gå ut

Vi får gå ut i Guds värld

med omsorgens händer,

försoningens hjärta

och kärlekens sinnelag.

Låt oss gå i frid.

nr 107″ När tillvaron rämnar” , Per Harling

Här kommer en hälsning i stilla veckan.

Upplev passionen!

Passionsberättelsen i påsktid berör och utmanar oss.  Under våra passionsandakter ska vi bege oss in i tre texter från Matteusevangeliets passionsberättelse. Vi närmar oss berättelsen genom en Bibliolog. Vad är nu det? Bibliolog är en form av gemensam bibelutläggning, som talar till både hjärta, hjärna och fantasi. I en bibliolog vävs vår egna livshistoria samman med de bibliska berättelsernas gestalter. Liv och text belyser varandra ömsesidigt och ger oss nya, ofta överraskande synsätt.

”Vi får fördjupa oss i Bibelns berättelser. Tillsammans får vi utforska och upptäcka miljöer och personer. Du får möjlighet att leva dig in i personerna som finns med. Så gör er redo att förflytta er in i en annan tid.

Vi beger oss till det Heliga Landet – till Getsemane som är en vacker trädgård med örter och träd, skugga och plats för vila. Från en särskild utsiktsplats har man hela det gamla Jerusalem framför sig med tempelplatsen, klippmoskén och klagomuren.  Jesus har en tuff tid framför sig. Han bevakas mer eller mindre öppet och maktens centrum oroas. Överallt pågår samtal om Jesus från Galileen. Han utmanar och provocerar både politiskt, ekonomiskt och den religiösa ordningen, misstron mot honom växer. Det är snart påsk. Jesus och hans lärjungar drar sig undan för att få andas och för att förbereda sig och be. Vi närmar oss platsen och vi sätter oss på en bänk.

Sedan gick Jesus med dem till ett ställe som heter Getsemane, och han sade till dem: ”Sitt kvar här, medan jag går dit bort och ber.”  Han tog med sig Petrus och Sebedaios båda söner. Sorg och ängslan kom över honom, och han sade till dem: ”Min själ är bedrövad ända till döds. Stanna här och vaka med mig.”

Du är Sebedaios ene son Jakob

Jakob, vad väcker det för tankar och känslor hos dig  nu när du skall vaka och vara här?

Han gick lite längre bort, kastade sig till marken och bad: ”Fader, låt denna bägare gå förbi mig, om det är möjligt. Men inte som jag vill, utan som du vill.

Du är Jesus

Jesus, du både vill och inte vill. Hur känns det för dig, att det är så?

….Nu låter vi Jesus och lärjungarna vara där de är. Vi får tacka och låta dem gå tillbaka in i berättelse som är deras.  Tack till er alla som gett liv och röst åt berättelsen. Vi sträcker och rör på oss och hälsar på varandra med våra egna riktiga namn bredvid dem vi sitter.”

Det är stort att få reflektera och dela tillsammans även under påskveckan.

GLAD PÅSK till er alla!

/Susanne Lindström, ordförande föreningen Katekumenatet i Sverige.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s