Inbjudan som gav gemensam reflektion.

IMG_5092 IMG_5091IMG_2799
IMG_2779

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi bodde på diakonihöskolan i Århus

 

Här är vi hela gruppen!

 

 

 

 

I början på april blev katekumenatet i Sverige inbjudna att vara med på den første danske konference om Katekumenatet. Vi var två representera från oss som var med. Margareta Sandberg och Susanne Lindström. Vi hälsades välkomna av Anne Reiter och Line Hage som fungerar som   aktiva och inspirerande ledarna i Danmark. Helgen var en härlig kompott med föredrag, workshopar och massor av tid att reflektera tillsammans.

Marie Hedegaard Thomsen är en teolog och phd från Århus Universitet med avhandlingen ”Ett öppet hus med många ingångar: Empiriska studier av människor val kyrkliga församlings, fria och församlingsgemenskaper som exempel”

Marie inledde med  ett föredrag som  handlade om: Kirken – et åbent hus med mange indgange.”Ett hus med många ingångar”. Att inte tvingas in i samma dörr och likrikta våra aktivister och verksamheter. Hon visade också på att Danska kyrkan har otroligt mycket verksamheter det finns mycket längtan och förmågor, men hur tar vi tillvara längtan och behovet? Det är inte svårt att fylla ett hus med folk, det är också viktigt att fylla det med innehåll. Fylla människor med innehåll.

”Under de senaste två eller tre decennier , det blomstrade en mängd nya aktiviteter till den lokala kyrkan som bas: spaghettigudstjeneste , bebis psalmer, mini konfirmanden kurs, meditation tillbedjan , bön & Brunch, pilgrimsfärd , Thanksgiving lunch, kväll kyrka , och man skulle kunna nämna många fler. High Mass är fortfarande en fixtur på söndag morgon, men det finns många indikationer på att människor överallt går till kyrkan alla andra dagar i veckan. Utvecklingen visar att kyrkan är inte i första hand något som vi ”har” , eller något som vi ”gå” på söndagar , ingen kyrka är något som vi ”gör” tillsammans under hela veckan. Föreläsningen kommer från en aktivitetsanalys ger en översikt över hur man ”vara” folkkyrka just nu, och kommer denna grund lagt grunden till en diskussion om hur vi kan avgöra om de många fantasifulla initiativ nu alla har något i kyrkan att göra. ”

”…katekumenatet visar vägen från huvudet till hjärtat.”

Vi fick sedan berätta hur vi kommit igång i Sverige och fick berätta både tillbakablickar och framtidsspaningar från oss i Sverige.

Vi lyfta fram: Katekumentets teologi ”En människa som tar kontakt med församlingen för att få veta mer om kristen tro ses som en gåva från Gud. Människan är skapad till Guds avbild och till gemenskap med Gud genom Kristus vars kropp är kyrkan.Den som kommer till församlingen och önskar lära känna den kristna tron är bärare av Guds erfarenhet. Inte bara då hon eller han är skapad till Guds avbild utan också genom sin nyfikenhet på och längtan efter tro, vilket i sig är ett tecken på Guds verkan.”

Människosyn: Katekumenen (deltagaren) står i centrum och är en gåva från Gud till församlingen. Den människa som längtar efter att finna en tro har en gudserfarenhet genom sin längtan. Den personen är viktig inte bara för att han eller hon efterfrågar undervisning utan även för att han/hon kan lära församlingen något om Gud genom att vilja berätta om sitt liv och sina erfarenheter.,

Katekumenatets kunskapssyn är grundad på övertygelsen att alla människor är skapade till Guds avbild och att Kristus delar alla människors liv. Genom att utgå från den enskilda människans frågor och erfarenheter och låta dessa möta Bibelns berättelser och kyrkans liv och tradition kan människor spegla sig i den kristna troserfarenheten och känna igen hur Gud verkar i det egna livet. och pedagogiska syn

Katekumenatets pedagogik: Varje människa har något att bidra med. Varje människa har gåvor, erfarenheter och kunskap som hon kan dela med andra. När människor möts och ges möjlighet och utrymme att dela med sig av och lyssna till varandras erfarenheter, kan deras kunskaper växa, utvecklas och fördjupas. Katekumenatets präglas av denna syn på lärande och vill främja deltagarnas delaktighet och engagemang. delandet av erfarenheter genom samtal och dialog är centrum i katekumenatets pedagogik, vilket står folkbildnings-traditionen och andlig vägledningstradition nära.I tanken om det allmänna prästadömet i hög grad av sin specifika förhållningssätt snarare än givna övningar. Det senare kan variera mycket mellan grupper, men den lyssnande attityden och delandet i samtal är bärande drag i det pedagogiska förhållningssättet.

Det fortsatte också med en paneldebatt och frågestund där Poul Götke fra TPC Løgumklostersom ledde samtalet  Panelen bestod av Villy Jacobsen, frivillig, Irene Vestergaard, frivillig, Susanne Lindström, Anne Reiter og Line Hage

På kvällen så över gick det i provande av olika workshopar

  • Om det nye danske materiale Anne Reiter og Line Hage
  • Et samtaleforløb – sådan ser en helt almindelig aften ud i et katekumenat Irene Vestergaard og Sys Thomassen
  • Liturgierne og præstens rolle Susanne Lindström, Anne Reiter og Margareta Sandberg
  • Opstart og implementering i sognene Villy Jacobsen og Line Hage

Tillfälle gavs också för de danska vännerna till att fundera hur de ville fortsätta i Danmark och i vilken form det skulle vara. Skulle de starta en liknande förening som Sverige eller inte?

De bestämdes sig under dagarna att de skulle tillsätta en arbetsgrupp som skulle fortsatta arbeta för att utveckla katekumenatet  allt vad det innebär. I gruppen finns både präster och ideella det som de har gemensamt är att de brinner för modellen med katekumenatet och dess arbete. Vi pratade också mycket om att fortsätta nätverka med varandra och att för dem betyder det mycket att få finnas med i det Nordiska samarbetet.

Vi kände oss väldigt upplyfta över att få finnas med i deras fortsatta arbete och vi åkte hem till Sverige med mycket lust och glädje! Glädje över att få dela tro och liv med varandra, dela erfarenheter och kände att att samhörigheten lever.

Tack för att vi fick komma och tack för den goda gästfriheten!

//Susanne Lindström

IMG_2693 IMG_2706

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s