Livslångt lärande

Samtal om Livslångt lärande

Föreningen katekumenatet var inbjudna till den Norska kyrkan Nidaros bispedømme/stiftet av Nidaros.

Det var en dag om livslångt lärande och Kristine Aksøy, som har lett planeringsprocessen i Norska kyrkan berättade hur de jobbar med livslångt lärande i alla åldrar i Norge.” Kyrkan i stan ska vara både: vara – göra och lära”. Hon betonande också att det är viktigt att vuxna ses som individer och inte som en grupp i kyrkan som t.ex. student, förälder, körsångare, hantverkare.  Vi behöver tänka till vad vi erbjuder för växtplatser och dessutom har vi otroligt många mötesplatser och hållplatser i  våra kyrkliga handlingar! Vad gör vi av dessa? Vi behöver se kyrkan i utveckling och se möjligheterna med att våga vara en resurs.

Den Norska kyrkan är mycket intresserad av att utveckla sitt vuxenarbete och var nyfikna på den svenska modellen av vuxenväg till tro/ katekumenatet. Katekumenatet vänder sig till vuxna som vill döpas eller konfirmeras men även till andra som vill samtala om eller söker en kristen tro. Katekumenatet ger möjlighet för dessa människor att mötas och tillsammans med personer som är aktiva i församlingen samtala om och fördjupa sin syn på livet och tron.

Arne och Susanne fick möjlighet att berätta och visa på ett konkret sätt. Människosynen i vuxenväg till tro är tilltalande genom att man ser människan som en gåva från Gud i församlingen, den människa som längtar efter att finna en tro har en Gudserfarenhet genom sin längtan. Den personen är viktig inte bara för att han eller hon efterfrågar undervisning utan även för att han/hon kan lära församlingen något om Gud genom att vilja berätta om sitt liv och sina erfarenheter.

Det blev mycket av det mesta! Vägen fanns med, mycket material visades och deltagarna fick prova på en snabbversion av ” ett år”.

7 kriterier för vuxen väg- Katekumenatet kännetecken:Katekumenernas frågor i centrum, Dopet i centrum och som mål, Medvandrarskapet, Fira liturgierna, Samtalet som form för kunskapsförmedling – delande, Tydlig början och tydligt slut – sändning, Lågprofilerat ledarskap.

Esbjørn Hummelgård är den som varit på kurser i Stjärnholm vid flera tillfällen och brinner starkt för frågorna och han är ”vår” kontaktperson i Norge och det känns oerhört gott att nätverka. Vi ser framemot deras växt och vi kommer att följa dem nära i deras arbete. Katekumenatet i Sverige vill tacka för ett oerhört inspirerande möte och det var en ömsesidigt lärande dessa dagar.

Ha gärna med dem i era förböner!

//Susanne Lindström

IMG_8363

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fram från vänster: Kristine Aksøy, seksjonsleder i Kirkerådet, Susanne Lindström, ordförande i föreningen katekumenatet i Sverige,  Esbjørn Hummelgård,  Sokneprest, Børre Rindal, kapellan Bak från vänster: Arne Johansson, Medvandrare i Katekumenatet, Toril Stendahl sokneprest.

IMG_8366 IMG_8365

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s